Behind the Throne

Törmäsin hiljattain mielenkiintoiseen keksintöön. Itse keksintö on teoreettiselta pohjaltaan jo 50-luvulta, mutta aivan viime vuosina siitä on saatu lupaavia kokeita. Kun LED:ien hyötysuhteita on tutkittu, on samalla ehkä vahingossa tai tarkoituksella keksitty LED joka toimii 200 % hyötysuhteella.

Kun LED:n biasjänniteettä lasketaan riittävän alas, niin silloinhan ei virta pitäisi periaatteessa kulkea enää. Elektronit eivät täytä aukkoja ja rekombinaatiota ei synny. Vai syntyykö? Elektronit tarvitsevat potentiaalin ylittämiseen jostain puuttuvan energian ja sen ne saavat hilavärähtelystä eli lämmöstä. LED siis jäähdyttää ympäristöään.

Ensimmäinen käytännön sovellus olisi siis jääkaappi tai joku vastaava sovellutus. Tällä päästään ainakin teoreettisesti hyvin alas, lähelle nestemäisen typen lämpötiloja. Ilmiötä on tutkittu myös kotoisassa Aalto-yliopistossa pari vuotta sitten ja sieltä lähti myös pari patenttihakemusta maailmalle. Aalto-yliopiston professoria on myös haastateltu alla olevaan Physics Worldin artikkeliin syystä, että sieltä löytyi ensimmäinen elossa oleva refenssi tutkimukseen (kolmas tutkimuksen referenssi).

Aalto-yliopiston patenteista ainakin toinen liittyy jäähdyttämiseen ja toinen olisi generaattori. Generaattorissa ideana on laittaa LED:n rinnalle aurinkopaneeli, joka tuottaa enemmän sähköä kuin järjestelmään syötetään.

Tällä hetkellä suurin ongelma on skaalautuvuus. Normaalin LED:ien raaka-aineena käytetään tällä hetkellä galliumarsenidia ja yhdelle puolijohdekiekolle tehdään tuhansia yhden neliömillin siruja. Käyttökelpoinen jäähdytyselementti pitäisi olla 100 tai enemmänkin neliömilliä, mutta ongelmana on saada riittävän puhdasta puolijohdetta, sillä nytkin hylkyprosentti on niin iso (hehtaarilleen 20 % luokkaa), riippuen tietysti käyttötarkoituksesta. Joihinkin sovelluksiin riittää huonolaatuisempikin siru/LED.

LÄHDE:

http://physicsworld.com/cws/article/news/48882

Kommentit  

#2 Ei mystistäSinuhe 13.03.2012 16:33
En usko sellaiseen asiaan kuin mystiikka. Kaikki on varmasti selitettävissä kun tietoa tulee lisää. Jopa nekin asiat kvanttifysiikas sa, joita nykyään voisi luonnehtia mystisiksi.

Mutta, kun joku uutisoi että hyötysuhde on yli 200 %, niin totta kai siitä saadaan aikaiseksi hörhöpiireissä vaikka mitä mystiikkaa aikaiseksi. On paras katkaista sellaisilta huhuilta siivet ennen kuin ne edes kasvavat. Tällä sivustolla kun tarkastellaan poikkeuksellisi a väitteitä myös tieteellisesti.

Toinen ja varmaan tärkein syy miksi kirjoitin tuosta, niin uutinen tosiaankin oli mielenkiintoine n. Ympäristön lämpöä kun on koko ajan saatavilla, niin luonnollisesti energiaakin sitten. Perinteiset lämpöön perustuvat energiantuottol aitteet perustuvat joko aineen olomuodon muutokseen (höyryyn/painee seen) tai sitten lämpötilaeroon. Tässä sovelluksessa fononeihin.
#1 Mielenkiiintoin entyy 13.03.2012 16:13
Mielenkiiintoin en ja mahdollisesti tärkeä keksintö, muttei tietenkään sen mystisempi kuin vaikkapa ilmalämpöpumppu.

fi.wikipedia.org/.../...